Пълнени питки с извара и череши
Рецепта за ватрушки с плодове и извара.
Бон Апети
Излъчен на 13.06.2018
Лора и Стоян обясняват, че сладките хлебчета, наричани Ватрушки са празнични питки в Русия, Беларус и Украйна, където с тях се чества лятното слънцестоене. Питките могат да бъдат направени в сладък или солен вариант, като основните черти са плънката от извара, специфичната форма и поръската от маслени трохи. Днес правим сладки ватрушки с череши и стафиди.
Започваме с тестото, като затопляме мляко и разтваряме в него захар и суха мая. В друг съд се смесва брашното със сол, изсипва се в него млечната смес, добавя се яйце и разтопено масло. След това се замесва еластично тесто и се оставя да втаса. Стафидите се накисват в бренди. В купа се разбърква пълномаслена извара със захар и ванилия и към нея се добавят набъбналите и отцедени от алкохола стафиди. Черешите се измиват и се почистват от костилките.
Втасалото тесто се разделя на 8 части и от тях се оформят питки с големината на чинийка за кафе. Редят се в намаслена тава. В средата им се правят вдлъбнатини, които се пълнят с изварата. Отгоре се редят черешите. Мажат се с разбито яйце и се оставят да втасат повторно. Преди да влязат във фурната се поръсват с маслени трохи. Пекат се на 180 градуса за 20-25 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ