Пълнени питки със сметана и спанак
Топли сандвичи с яйца и сметанова плънка.
Необходими продукти:
- 300 г бейби спанак
- зехтин
- 50 г масло
- 1/2 глава лук
- 35 г брашно
- 200 мл течна животинска сметана
- 200 мл мляко
- сол, пипер и индийско орехче
- 4-6 питки
- 4-6 яйца (колкото са питките)
- 4-6 слайса сирене за сандвичи (колкото са питките)
Начин на приготвяне:
1. В тиган с малко зехтин задушете спаначените листа. Прехвърлете в голяма цедка и натиснете, за да се отцеди излишната влага.
2. Разтопете маслото в тиган, добавете наситнения лук и гответе 2-3 минути докато стане стъклен.
3. Добавете брашното и разбъркайте, за да няма бучки. Постепенно налейте сметаната и бъркайте, после прибавете и млякото. Гответе 3-4 минути на умерен огън докато сосът се сгъсти.
4. Върнете отцедения спанак в тигана при соса, овкусете със сол, пипер и индийско орехче и оставете да закъкри. Махнете от огъня, когато съдържанието на тигана се е превърнало в сравнително гъст сос.
5. Отрежете горните капачета на питките и с ръце издълбайте част от сърцевината, така че да се получи кошничка. Поставете в нея по слайс сирене за сандвичи (чедър, ементал, моцарела) и след това разпределете сметановата плънка. Не дълбайте всички питки наведнъж, за да сте сигурни, че ще стигне пълнежът.
6. Върху плънката чукнете по 1 яйце и запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8-10 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ