Пълнени пиперки с кайма и картофи
Пълнени чушки с картофи и кайма в гювеч.
Пълнени чушки по самоковски или печени чушки в гювеч с плънка и сос се готвят в Кухнята на Звездев. Това е народно ястие с месо и зеленчуци, благоуханни подправки и незабравим вкус, което можете да приготвите у дома си. Различно от традиционните чушки с пълнеж, то може да представи българската кухня пред чужденци или мили гости.
За плънката се рендосват картофи и моркови, добавя се наситнен праз лук и подправки - освен традиционните сол и пипер, още риган, магданоз, чубрица. Всичко се омесва заедно и после влиза в "стомаха" на почистените и осолени пиперки. Те се редят в намаслена тава. Заливат се с разбит във вода доматен сос с малко мазнинка и сол и се пекат половин час на 180 градуса.
И тук идва уникалният чар на рецептата. Чушките се вадят от тавата, а сосът в нея се подправя със заквасена сметана и разбито брашно с вода. После пиперките се връщат обратно и се запичат за още 40 минути на същата температура. А на финала се сервират със заливка от апетитното сосче. Идеално българско основно ястие - гледайте как точно се прави във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ