Пълнени калмари с ориз, сметана и зеленчуци
Основно ястие с калмари с оризова плънка, моркови, лук и сметанов сос.
Необходими продукти:
- 12 калмара
- 2 глави лук
- 2 ч.ч. ориз
- 3 моркова
- 4 с.л. олио
- 3 дафинови листа
- черен пипер на зърна - 24 броя
- сол и смлян черен пипер на вкус
- няколко скилидки чесън
- наситнени зелени подправки - копър или магданоз по желание
- 200 мл сметана
- 12 маслини без костилки
Начин на приготвяне:
1. Измийте ориза и го варете в подсолена вода докато омекне напълно.
2. Обелете и наситнете лука и морковите и ги запържете в малко растителна мазнина.
3. След като започнат да покафеняват добавете при тях отцедения варен ориз и сметаната. Овкусете със счукан или пресиран чесън, пресни наситнени билки и сухите подправки (без дафиновия лист).
4. Сварете калмарите в подсолена вода и ги почистете след като се охладят.
5. Напълнете калмарите с приготвената плънка и ги подредете в намазнена тава.
6. Запечете за 10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
7. След изваждане украсете със зърна черен пипер и маслини. Можете да използвате идеята от снимката и да оформите прасенца.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ