Пушени пикантни кюфтенца и паста с босилек
Свинска наденица с винен сос и паста с босилек.
Необходими продукти:
За соса:
- нарязани домати от консерва
- 1 глава бял лук
- 1 сладка чушка
- 1 червено люто чушле (чили)
- 1-2 скилидки чесън
- 1 пакет масло
- около 1 ч.ч. червено вино
- сос Уорчестър
- 1 кубче говежди бульон
- пресен магданоз
- свинска наденица
- нискомаслена сметана
За пастата:
- прясна паста (лингуини, фетучини, спагети)
- зехтин
- пресен босилек
Начин на приготвяне:
На соса:
1. Нарежете около 2/3 от лука. Сложете го в тиган с маслото и пържете на много слаб огън.
2. Нарежете на дребно сладката чушка и я добавете към лука. Разбъркайте добре.
3. Изпържете без никаква мазнина 1-2 скилидки чесън. Когато покафенеят, ги отстранете от огъня, махнете люспите им и ги намачкайте с вилица или с обратната страна на лъжица. Добавете ги към лука и чушката. Разбъркайте хубаво.
4. Натрошете в тигана половината кубче бульон и разбъркайте.
5. Изсипете в тигана доматите от консерва.
6. Поръсете с черен пипер и разбъркайте.
7. Сипете малко сос „Уорчестър“ и много червено вино (приблизително 1 чаша). Разбъркайте.
8. Нарежете магданоза и лютото чушле, колкото се може по на дребно. Добавете ги в тигана и разбъркайте.
9. Добавете малко сметана и разбъркайте. Бъркайте, докато сосът се сгъсти.
10. Когато сосът започне да къкри, нарежете на дребно свинската наденица. Изсипете я в тигана. Разбъркайте и оставете да къкри много леко. От варенето на бавен огън ще дойде и опушеният вкус на ястието.
На кюфтенцата:
1. Запържете леко кюфтенцата. Не е нужно да ги изпържвате докрай.
2. Сложете малко черен пипер.
Забележка: Използвайте кюфтенца по ваш вкус или сами пригответе такива.
3. Когато кюфтенцата се запържат, преместете ги в съд и ги оставете да постоят малко, докато се оттече излишната мазнина.
4. Загрейте предварително фурната до 200°С.
5. Сложете кюфтенцата в огнеупорен съд, излейте соса върху тях, така че да ги покрие изцяло. Сложете ги във фурната да се пекат.
На пастата:
1. Налейте вода в тенджера, добавете малко сол и зехтин.
2. Когато водата заври, сварете пастата според указанията на опаковката.
3. Сложете да се нагрее във фурната купа или чиния, в която ще сложите пастата.
4. Нарежете пресен босилек, колкото се може по на ситно.
5. Изцедете пастата.
6. Полейте пастата със сместа от зехтин и босилек.
7. Разбъркайте добре, покрийте съда и оставете да постои така.
Сервирайте:
1. Извадете от фурната кюфтенцата и чинията/купата за пастата.
2. Изсипете пастата в чинията, а върху нея сложете кюфтенцата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ