Пресни картофки с гъби в заквасена сметана
Ястие от картофи и гъби в сметаново-чеснов сос.
Необходими продукти:
- 600 г пресни дребни картофки
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 3 с.л. олио
- 100 г масло
- 2/3 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 1 ч.л. с връх червен пипер
- 400 г печурки - пресни, по-добре по-дребни
- 400 мл заквасена сметана
- дебела и сочна връзка копър и още чесън по желание
Начин на приготвяне:
1. Картофите измийте много добре, защото ще се консумират с ципите. Изсипете ги в тенджера, залейте с вода, кипнете и оставете да се варят на умерен огън под капак за 15 минути.
2. През това време почистете гъбите и ги нарежете на едро. Най-малките можете да оставите цели, а ако са дребни, просто разполовете. Наситнете лука и скилидките чесън.
3. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука за 4 минути. Добавете чесъна и гответе още 1-2 минути при непрестанно бъркане. Извадете в отделен съд.
4. Отцедете картофите от водата на варенето и ги изсипете в тигана. Добавете маслото и бъркайте на умерен огън до разтапяне. Овкусете със сол, червен и черен пипер и бъркайте 6 минути.
5. Добавете гъбите, бъркайте и гответе още 5-6 минути.
6. Върнете лучената част в тигана, залейте със заквасената сметана и оставете да къкри 10 минути като леко намалите огъня.
7. Наситнете листата копър и си пригответе по желание още 1-2 скилидки чесън, които да пресирате непосредствено преди поднасяне. Те ще направят ястието силно чесново, затова преценете дали имате нужда от тях въобще.
8. Подправете с копъра и чесън по желание и поднесете. Ако сте овълчели, това основно може да бъде просто гарнитурата към някоя мръвка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ