Празнична капама в гърне по бански
Банска капама с кисело зеле, наденица, пилешко, свинско, сланина, ориз и цвекло.
Когато става дума за традиционни български ястия на Коледа и Нова година, отново изгрява звездата на тачената капама по бански. Това е ястие, което съчетава народни кулинарни традиции - комбинацията от кисело зеле със свинско и мас, на пилешко с ориз и добавката от чекане - туршия от цвекло, която все по-трудно се намира из избите на българите. Но дори и без нея ястиео е вкусно, питателно и народно, пък и обещава да нахрани повечко хора. В Кухнята на Звездев виждаме как точно се прави.
Киселото зеле се нарязва на тънко като се заделят и няколко цели листа за подлагане и покриване на ястието. Варено или мариновано цвекло се реже на шайби, свински гърди - на едри късове, пилешкото - на парчета, а надениците се разполовяват или се оставят цели. Следва в тиган да се сгорещи олио и в него да се запържи ориз до прозрачност. Добавя се цвеклото и се готви още няколко минути. След това запръжката се смесва с киселото зеле. Не се подправя със сол, тъй като зелето е достатъчно солено.
В голям земен гювеч или голяма тенджера със сигурен капак и огнеупорни дръжки се реди капамата. На дъното се поставят резени сланина и се покриват със зелеви листа. Следва част плънка, пилешкото месо, пак плънка, зърна пипер и бахар и дафинови листа, после свинско, пак плънка, наденица и плънка. Отгоре се поставят още листа и сланина. Готви се на 160 градуса 5-6 часа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ