Постно ястие с картофи и лук
Постни картофени ньоки с лук.
Бон Апети
Излъчен на 18.12.2017
Вкусни картофени хапки без животински продукти правят Лора и Стоян като залагат на рецепта за ньоки от картофи, освежени от присъствието на пресен лук и лишени от спойката на яйца. Получават се приятни хапчици, които можете да сервирате като основно или да поднесете като гарнитура към сочна мръвка.
Първо картофите се обелват и се сваряват в подсолена вода. Следва да се намачкат с преса. В никакъв случай не ги пюрирайте с пасатор или в чопър. Дори и мачкането с вилица ще даде по-добри резултати. После към картофите се добавя наситнен пресен лук и по желание магданоз или копър. Овкусява се със сол и пипер, сипва се бяло брашно и се разбърква внимателно без да се меси, за да не стане глетаво.
От сместа се оформят фитили, а от тях се режат ньоки. Пускат се във вряла вода под точката на кипене и се готвят докато изплуват на повърхността. Междувременно можете да си изпържите лук за поднасяне. Отцедените ньоки се сервират със сол и пипер на вкус, пържен лук по желание и капки зехтин. Ако не постите, можете да ги залеете с малко сметана, да ги поднесете с лъжичка заквасена сметана и рендосано жълто или синьо сирене. Сервирането е изцяло според желанията.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ