Постно основно със зеле и картофи
Зелева яхния с картофи и доматен сос.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 1 голяма глава лук
- 500 г прясно зеле
- 1 морков около 150 г
- 200 мл топла вода
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 500 г картофи
- 2 с.л. доматен концентрат
- 30 г масло по желание (или 2 с.л. олио, ако искате да е постно)
- черен пипер на вкус
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Моркова рендосайте на едро ренде, лука нарежете на тънки полумесеци, а зелето на тънки лентички.
2. Сгорещете олиото на умерен огън в голям тиган и запържете лука за 2-3 минути до омекване.
3. Добавете зелето, разбърквайте докато намали леко обема си, след това прибавете и моркова и размешайте.
4. Залейте със 100 мл топла вода и сложете капак. Оставете да се готви 5 минути.
5. През това време обелете картофите и ги измийте.
6. Открехнете ястието, поръсете солта и захарта и сипете още 100 мл вода. Сложете капака за още 5 минути. Сега нарежете картофите на кубчета колкото средна по размер хапка.
7. Прибавете картофите, сложете капака и оставете на слаб към умерен огън за 15 минути.
8. Оформете кладенче в средата на тигана и изсипете доматения концентрат. Добавете в него бучка масло или олио и изчакайте да закъкри. След това размешайте с останалите продукти в тигана. Поръсете с черен пипер на вкус, разбъркайте отново и сложете капака за още 5 минути.
9. Махнете от огъня. По желание поръсете с пресен магданоз за цвят и аромат и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ