Мързелива печена тиква на фурна
Печена тиква цигулка с мед, канела и орехи.
Когато избирате тиква за печена фурна, то използвайте сивите кръгли тикви. В момента могат да се намерят на струпани на купчини на всеки пазар.Те са по-плътни и сладки, не толкова воднисти. Идеални са за печене. На мен обаче ми попадна една оранжева тиква „цигулка“. Тя също е вкусна на фурна, но е по-добре да се използва за баница.
Необходими продукти:
- 1 тиква цигулка
- щипка канела
- мед на вкус
Начин на приготвяне:
1. Ако тиквата ви е голяма, може да използвате само една част от нея. Не я белете, а я срежете на две равни половинки. В нашето семейство я печем с кората а после гребем от нея направо с лъжиците. Получава се един вид естествена купичка :-)
2. Сложете в предварително загратя на 200 градуса фурна и печете до готовност. Продължителността на печене зависи от това колко дебели парчета използвате, за това най-добре пробвайте с вилица от време на време дали е готова.
3. Опечената тиква може да поръсите с канела и орехи. Тиквата цигулка не е толкова сладка и затова е добре да я поръсите с мед или захар.
Полезни свойства на тиквата:
Сред храните, които са полезни за диабетици, тиквата заслужено заема първо място. Тя е нискокалорична и помага за контролиране на теглото. В тиквата има важни елементи като калий, калций, магнезий, желязо и фосфор, както и витамини от групата В, както и витамин С и витамин РР. Съдържа много пектини, който спомага за пречистване на червата. При нарушена обмяна на веществата и при заболявания на черния дроб се препоръчва половин килограм печена или варена тиква дневно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ