Постни пълнени домати и чушки с ориз
Печени зеленчуци с ориз, сушени плодове и ядки.
Необходими продукти:
- 2 големи домата
- 2 червени сладки чушки
- 1 глава лук
- 2 с.л. зехтин
- 150 г ориз (най-вкусно е с дългозърнест)
- 400 мл вода
- 2 скилидки чесън
- 50 г стафиди
- 75 г бадеми
- 5 листенца мента (плюс още 8 за украса)
- връзка магданоз
- сол и ипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза във водата почти до готовност. Нека остане малко ал-денте.
2. Стафидите залейте с вряла вода, така че да ги покрие и оставете да набъбнат за 30-тина минути.
3. Лука и чесъна наситнете. Бадемите смелете или счукайте в хаванче. Наситнете ментата и магданоза.
4. Сварения ориз отцедете от водата (ако има такава). Отцедете и раздутите стафиди.
5. Доматите разрежете на две половинки през ширината и с малка лъжичка изгребете сърцевината. Оставете по-дебели стени.
6. Сгорещете олиото в тиган и запържете в него лука и чесъна докато започнат леко да пожълтяват. Добавете доматената сърцевина, ориза, стафидите и 2/3 от бадемите. Овкусете със сол и пипер. Гответе известно време, махнете от огъня и добавете ментата и половината от магданоза. Разбъркайте хубаво.
7. Чушките разполовете по дължина и почистете от семките. Подредете лодките от чушки и кошничките от домати в тавичка. Включете фурната да загрява на 200 градуса.
8. Разпределете сместа от тигана в чушките и доматите. Оставете ги да се запекат за 20 минути.
9. През това време смелете в блендер или счукайте заедно в хаванче заделения магданоз и останалите бадеми. На 20-тата минута от готвенето извадете зеленчуците, поръсете ги с полученото ароматно брашно и върнете да се допекат за още 5-6 минути.
10. Сервирайте с украса от листенца мента. Ако не постите, поднесете с кисело мляко. Ако пък искате ястието да е без животински продукти, но със сос, можете да разбиете малко сусамов тахан с вода и да добавите чесън или кимион в него.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ