Постни зелеви сармички
Зелеви сарми с доматен сос.
Необходими продукти:
- 1 зелка (кисело или прясно зеле)
- 4 - 5 глави лук, нарязан на кубчета
- 2 - 3 стръка целина
- ⅓ ч.ч. олио
- 1 зелена чушка, нарязана на кубчета
- ½ ч.ч. ориз, сварен
- 1 ч.ч. смлени орехи
- 1 консерва (450 г) цели домати
- сол
Начин на приготвяне:
1. Отстранете твърдия кочан от зелката, а ако използвате прясно зеле, го сварете и разделете листата.
2. Сгорещете олио в тиган и прибавете лука, целината и чушката. Пържете до омекване.
3. Прибавете сварения ориз, разбъркайте и изпържете сместа до готовност.
4. Свалете от огъня, прибавете сол на вкус и смлените орехи и разбъркайте хубаво.
5. Сложете по около 1 с.л. от тази плънка в средата на всеки отделен лист зеле и навийте на руло.
6. Подредете сармичките в голяма тенджерка, добавете доматите и покрийте с достатъчно вода, колкото да ги покрие.
7. Варете на слаб огън за около час.
8. Оставете покрито с капак до сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ