Постна баница с тиква
Различен тиквеник с печена тиква.
Бон Апети
Излъчен на 18.12.2017
Наближава Бъдни вечер, а на прага на Християнския празник всяка домакиня планира как да разнообрази традиционните рецепти с модерна нотка. Именно такава направа на домашен тиквеник показват Лора и Стоян - различна, лесна и комбинираща традиция и иновация. За целта се използва готова печена тиква и така се спестява работата по досадното стъргане на каляската на Пепеляшка. Добавят се индийски десертни подправки и всичко това се спретва в постен вариант. Идеален садкиш за Бъдни вечер, пости и вегани.
В сух тиган се запичат орехови ядки. Същото се прави и с малко галета, която използваме за попиване на водата, отделена от тиквата. Изпечената тиква си купуваме директно сготвена, за да не губим време. След това обираме месестата част, пресипваме в купа, намачкваме и смесваме с кафява захар, канела, джинджифил и индийско орехче.
Отделно смесваме олио с бурбонска ванилова захар. След това слагаме кора, мажем с ароматното олио, пак кора, пак олио и така докато стане пласт от четири кори за баница. Отгоре се поръсва с галета, намазва се с тиквеното пюре, поръсва се с накълцани печени орехи и накиснати в ром стафиди. След това се завива руло, намзнява се, поръсва се с орехи, правят се прорези и се пече за 15 минути на 180 градуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ