Постна баница с тиква и грис
Сирпиран тиквеник с мляко и грис.
Постен тиквеник или млечна сладка баница - двете ястия стават по един и същи начин, като разковничето е заливката, показва народна баба в Кухнята на Звездев. Сладкишът се прави с готови кори и става доста бързо, стига да има кой да рендоса тиквата.
Взимат се две кори, върху тях се разпределя от рендосаната тиква, поръсва се с грис, орехи, захар, канела по желание и се покапва с олио. Навива се на руло и се слага в намаслена тава. Действа се по този начин до изчерпване на количествата, а после се разрязва на парчета и се покапва с още мазнинка. Пече се на 180 градуса под средното ниво за 20-тина минути.
Веднага след изваждане можете да залеете със студено мляко и да оставите да се поеме. Така става по-профирна млечна баница, но пък вече не е подходяща за пости и вегански събирания.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ