Постен печен боб с прясно зеле
Постен боб на фурна със зеленчуци и коричка от трохи.
Бон Апети
Излъчен на 20.11.2017
Идеално ястие за пости и дори апетитна хрумка за една от многото рецепти без животински продукти за Бъдни вечер показват Лора и Стоян, като готвят народна храна с два основни есенно-зимни продукта - боб и зеле. Ястието се запича в гювеч, където комбинация от зеленчуци прави компания на двата основни героя. А в последната фаза на готвенето всички заедно полягат смесени под завивка от хлебни трохи с магданоз, за да се получи пълна идилия от вкусове и аромати.
Бобът се сварява. Препоръчваме да го накиснете в студена вода за една нощ, след това да отцедите от водата, да кипнете, да излеете първата вода, като я смените със студена, да кипнете повторно и да оставите да се развари хубаво. През това време нарежете на ситно зелето, осолете добре и настискайте с ръце, за да отдели течността си. Нарязват се още моркови, праз лук и пащърнак. Следва в тенджера да се сгорещи растителна мазнина и в нея да се запържат наситнени скилидки чесън, кореноплодните зеленчуци и праза. Към тях се добавя и добре изстисканото от водата зеле. Может да започнете това пържене чак след като бобът се е сварил, за да сте си отделили зърната с част от бульона на варенето и да ги добавите към зеленчуците веднага щом зелето омекне.
Ястието се готви за кратко като се овкусява със сол, червен пипер и копърово семе. След това се прехвърля в земен гювеч. Отгоре се поръсва със смлени заедно в блендер хляб, магданоз и чесън. Манджата влиза в студена фурна, пусната на 180 градуса за 40-тина минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ