Постен зелен фасул с доматен сос
Яхния зелен фасул в сгъстен доматен сос с брашно, моркови и лук.
Ястията със зелен фасул не са по вкуса на всеки, но когато става въпрос за българска кухня, една от емблематичните бабини гозби е именно зелен фасул яхния, където зеленчуците се задушават, а посел се запичат на фурна. Как се приготвя пословичното и лесно за направа постно народно основно, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.
В тенджера с малко мазнина се запържва за кратко замразен зелен фасул. Налива се вода и се оставя да се вари 15 минути след кипване на умерен огън. През това време в тиган се запържва глава лук и нарязан на ситно морков. Добавя се брашно, червен пипер и доматен концентрат, размит във вода. Готовият фасул се изсипва в тигана, посолява се и при необходимост се налива още вода. Добавят се и стерилизрани домати. Може и белени пресни домати. Ястието отива в загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути да се запече и да се сгъсти допълнително сосът. А после е готово за хапване. Точните продукти и стъпки на направа ще откриете в края на видеото на Звездев.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ