Попара с мляко, захар и хляб
Класическа закуска с мляко и хляб в нетрадиционен стил.
Необходими продукти:
- хляб: около 3-4 филии
- мляко: 1 чаша
- подсладено кондензирано мляко: 2-3 с.л.
- кардамон цял: 2 бр
- канела: 1/2 ч.л.
- индийско орехче за гарниране
- шам фъстък, бадеми или стафиди
Начин на приготвяне:
1. Загрейте млякото. Нека да кипне и после го оставете да къкри на ниска температура. Добавете кардамона, канелата и кондензираното мляко и разбъркайте. Оставете да къкри за около 10 минути. Можете да държите на котлона, докато се сгъсти, особено ако млякото е пълномаслено, но това е по желание.
2. Подгответе си дълбок съд или купичка, в която накъсайте хляба на големи парчета. Ако искате да е по-красиво, нарежете хляба на триъгълници и ги подредете да се застъпват.
3. Подсладете по свой вкус – добавете мед или захар, ако не ви е достатъчно сладко. Залейте хляба внимателно с млечната смес. Украсете със смляно индийско орехче или със струйка мед, или поръсете със стафиди или ядки.
Оставете да се охлади и добър апетит!
Съвет: тази рецепта е много лесно разнообразима, можете да експериментирате много с нея. Може да ползвате мляко на прах. Ако не искате кондензирано мляко – палмова захар, кафява захар, мед – всякакви натурални подсладители стават като заместител. В млякото може да използвате шафран, за да получите изискан вкус на ванилия. Ако яйцата се разбъркат в млякото, може дори да го запечете.
Източник: opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ