Понички от панирана извара с яйце
Бухти от извара на тиган.
Необходими продукти:
- 500 г извара
- 1 яйце
- 1/2 ч.л. сол
- 2-3 с.л. захар
- ванилия
- 3 с.л. брашно + още за овалване
- 6-8 с.л. олио (зависи от размера на тигана)
За поднасяне:
- пурда захар, мед, мармалад, течен шоколад, заквасена сметана с пудра захар, бита сметана или друго по избор
Начин на приготвяне:
1. Изсипете изварата в купа, добавете солта, захарта, ванилия и чукнете отгоре яйцето.
2. Разбъркайте хубаво на крем, постепенно вкарайте и брашното в него и след това с мачкалка за картофи или вилица превърнете в гъсто пюре.
3. Поръсете си плот с брашно, взимайте с шепи от сместа и оформяйте сплеснати кюфтета с дебелина около 2,5 см. и приблизителни страни 3 см на 6 см. Овалвайте в брашното хубаво.
4. Сипете в тиган олио колкото да покрие плътно дъното. Сгорещете на умерен огън.
5. Пържете получените понички двустранно за по около 2-3 минути от страна. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия или салфетка.
6. Поднесете с топинг или сладък сос по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ