Плодов чийзкейк с желирана коричка
Плодово фрапе със сметана и маскарпоне.
Необходими продукти:
За тестото:
- 200 мл заквасена сметана
- 3/4 ч.ч. захар
- 1 яйце
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сода
За крема:
- 400 г извара
- 200 г маскарпоне
- 200 мл сладкарска сметана
- 150 г пудра захар
- 1 консерва кондензирано мляко
- 100 мл мляко
- 20 г желатин
За украсата:
- сезонни плодове
- желе за торти (продава се крем парфе и др. , но можете да си го направите със сладкарски желатин)
Начин на приготвяне:
На блата:
1. Разбийте яйцето със захарта. В сметаната изсипете содата и размешайте. Оставете за 10-тина минути, а после изсипете в яйчената смес.
2. Пресейте брашното и изсипете в него сметаново-яйчената смес.
3. Намаслете кръгла тава, изсипете в нея тестото и печете на 180 градуса за 15-20 минути. Охладете.
На крема:
1. Във форма с регулиращо се дъно сложете изпечения блат.
2. Залейте желатина с млякото и оставете да набъбне. Нагрейте след това, но без да кипвате. После охладете.
3. Разбийте с миксер сметаната. След това добавете при нея захарта, изварата, маскарпонето, кондензираното мляко и желатиновата смес. Разбийте хубаво, изсипете върху блата и заравнете.
4. Приберете в хладилник за поне 4 часа.
На желираната коричка:
1. Нарежете плодовете и ги подредете върху сладкиша.
2. Пригответе желето според указанията на опаковката, изчакайте да започне да се стяга съвсем леко, разбъркайте и залейте сладкиша отгоре.
3. Оставете да се стегне хубаво в хладилник.
Следващия път, когато правите този десерт, експериментирайте като смените плодовете, добавите в блата какао или ядки, сложите ванилия за аромат. Вместо желирана коричка можете да направите шоколадов или сметанов крем - всичко зависи от вкуса ви.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ