Плетен хляб с плънка от шунка и кашкавал
Руски селски хляб в стил пица калцоне с шунка, кашкавал, кисело зеле и коричка с ким.
Необходими продукти:
За тестото:
- 320 г бяло брашно
- 80 г ръжено брашно
- 1 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л захар
- 1 ч.л. горчица
- 1 ч.л. разтопен мед
- 170 мл топла вода (около 40 градуса)
За плънката:
- 150 г кашкавал
- 200 г шунка
- 1 с.л. майонеза
- 1 ч.л. аджика (абхазка подправка на основата на сух чесън, червен пипер и други подправки) - можете да я замените с подлютена шарена сол
За намазване:
- 1 яйце
- 1 ч.л. ким
- магданоз (по-добре сух, но може и наситнени листенца пресен магданоз)
Начин на приготвяне:
1. От продуктите за тестото замесете меко тесто, което не лепне по ръцете. Авторът на тази рецепта споделя, че не обича да меси, затова слага всички продукти в хлебопекарната на програма за тесто за пица. Просто извадете тестото след като е готово и ако трябва леко дозамесете с малко мазнина до съвършен ефект.
2. Оставете тестото да втаса докато увеличи размера си два пъти.
3. Готовото тесто разточете на правоъгълник с дебелина 5 мм.
4. Направете смес от аджиката и майонезата и намажете с нея тестото, като оставите борд от около 5 см. от всяка страна.
5. Върху соса сложете слайсовете шунка.
6. Шунката покрийте с резени кашкавал.
7. Отгоре сложете нарязаното на ленти кисело зеле. Ако не е сезонът на киселото зеле или не ви харесва тази идея - пропуснете съставката. Хлябът пак ще е вкусен.
8. В останалите 5 см. борд от всяка от дългите страни на тестото направете напречни разрези през около 2 см. разстояние.
9. Съединете ги върху плънката, така че да я обгърнат като гъсеничка.
10. Разбийте яйцето и намажете с него горната кора на хляба. Поръсете с ким и магданоз.
11. Загрейте фурната на 190 градуса и печете хляба в нея за 35-40 миути.
Приятен апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ