Пионерски мекици от книгата Нашата и световната кухня и рационалното хранене
Домашни мекици в захарен сироп.
Мекицата е традиционна българска закуска - калорична, леко вредна, но и доста вкусна. Определено е по-полезна от купените понички и тестени закуски, когато е домашно направена. Затова Иван Звездев открива архаична рецепта за мекици в книгата "Нашата и световната кухня и рационалното хранене". Тестеното изделие е представено под името "пионерски мекици" и представлява кръстоска между бухти, мекици и понички, овкусени в баня от захарен сироп.
Първо се замесва тестото - брашното се пресява в купа, в друга се разтваря маята в топло мляко със захар и брашно. При брашното се чукват яйца, добавя се захар и се налива шупналата мая. Замесва се тесто, което се намазнява с олио по време на месенето. Когато е гладко, стегнато и не лепне по ръцете, се оставя да втаса за почти час. После се разточва на тънка кора и с чаша се изрязват мекички. С пърст се прави дупка във всяка и така видът им става като на домашни понички. Оставят се да втасат повторно за още час.
През това време се прави захарен сироп, защото трябва да е добре охладен. За него 200 г захар се кипват до разтваряне в 200 мл вода. После мекиците се пържа в голямо количество олио и докато са още топли, се топват за няколко секунди в захарния сироп. След това е време за хапване. А как точно да си ги направите - гледайте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ