Пиле с мед по марокански
Пилешки бутчета с масло, мед, канела и домати.
Необходими продукти:
- сол и смлян бял пипер
- 4 големи пилешки бутчета (около 1 кг)
- ¼ ч.л. шафран на конци, едро накъсан (можете да го замените и със смлян)
- 900 г домати, едро нарязани
- ½ средна глава лук, фино нарязан
- 1 ч.л. фино нарязан джинджифил
- 50 г неосолено масло
- 3 с.л. мед
- ½ ч.л. смляна канела
- 1 с.л. фъстъчено олио
- 50 г цели бланширани бадеми
- 2 ч.л. сусамови семена, печени
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 220ºC. Овкусете пилешкото много добре и втрийте с шафрана. Подредете бутчетата на 1 ред по дъното на дълбок съд за печене. Добавете доматите, лука, джинджифила и маслото. Покрийте с капак и печете във фурната 10 мин.; намалете огъня до 180ºC и печете още около 2 часа, като проверявате дали е готово от време на време.
2. Извадете от фурната и прехвърлете в чист съд. Заделете. Сложете съда от фурната на много силен котлон и сварете доматения сос за около 10 мин. или до сгъстяване.
3. Свалете соса от котлона и прибавете меда и канелата. Прибавете сол и пипер на вкус. Полейте пилешкото със соса, покрийте с капак и оставете да къкри на котлона или сложете на умерен огън във фурната за няколко минути. Малко преди поднасяне, сгорещете фъстъчено олио в малка тенджерка и сотирайте бадемите за кратко и поръсете готовото ястие с така сотираните бадеми и сусамовите семена.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ