Пиле с домати и чушки по български
Пиле лютика или пиле на лютика по кнежански.
Рецепта от Северозападна България, типична за народната кухня, се готви в Кухнята на Звездев. Това е пиле на лютика или печено пилешко с чушки и домати, чесън и магданоз. Ястието е нискокалорично, но засищащо. А табиетлиите обичат да си го поднасят с люти чушлета и хлебче за топкане в зеленчуковия сос.
Цяло пиле се порцира и парчетата се редят в намаслена тава. Посоляват се и се овкусяват с пипер, върху тях се слагат цели чушки, може и люти чушлета и ястието се запича за 25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. После чушките се изваждат, а на тяхно място се поставят цели домати. Пече се още 20-тина минути на същата температура. След това се вади.
Доматите и чушките се обелват и се нарязват на парчета в хаванче. Към тях се добавя магданоз, чесън и сол, може и щипка захар за регулиране на киселинността на доматите. После всичко се счуква докато заприлича на кьопоолу. Пилето се обезкостява и накъсва на парчета. Соковете от тавата се запазват за друго ястие. Пилето се връща в тавата и се залива с лютика соса. А какви видове лютика има в северозападната кухня, можете да разберете от обяснението на Иван Звездев.
Пилешкото месо се допича за 15 минути на 180 градуса, сгушено под зеленчуковата завивка и попива уникално ароматите на домати, чесън, магданоз и чушки. А после е готово да се настани на семейната трапеза.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ