Пиле Паданг в кокосов сос
Пилешко по индийски с пикантен сос с кокос.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле (около 1½ кг) – измито и нарязано на 8-12 парчета
- 400 мл кокосово мляко + 200 мл вода
- 1 чаша вода
- 2-3 с. л. растително масло/зехтин; 4 шалота, тънко нарязани
- 8 листа от кафир лайм
Подправки (смесени):
- 2 ½ с. л. кориандър, запържен без масло
- 3 кемири (кендъл) ядки, запържени без масло
- 8 пресни червени люти чушки
- 1-2 супени лъжици чили паста
- 1 джинджифил
- 1/2 пресен корен куркума/1 ч.л. куркума на прах
- 1 корен галангал
- 1 стрък лимонова трева
- 15 шалота
- 6 скилидки чесън
- сол на вкус
- 1 ч.л. захар (по желание)
- сок от 2-4 каламондина
* Ако сте решили да си направите това ястие, добре е да отидете със списъка с продуктите директно в магазин за индийски хрателни продукти, откъдето ще можете да си набавите всичко без излишно обикаляне.
Начин на приготвяне:
Сгорещете мазнината в тенджера. Изпържете до кафяво нарязания шалот за няколко минути. След това добавете смесените подправки и листата от кафир лайм. Запържете продуктите, докато отделят приятен аромат, след което добавете 1/2 чаша вода и продължете да пържите, докато мазнината не изплува отстрани. Накрая добавете другата 1/2 чаша вода и пържете, докато сместа потъмнее и мазнината изплува отстрани. Изсипете разреденото кокосово мляко в сместа и оставете да заври. Добавете пилето, захарта, сока от каламондин и солта. Варете пилето, докато сосът се сгъсти.
Забележки:
* Можете да използвате кокосово мляко с ниско съдържание на мазнини. Като алтернатива може да намалите количеството от 400 мл на 300 мл. Онези, които обичат пикантни ястия, биха могли да добавят още чили паста.
** Чили пастата се приготвя от сушени люти чушки, с извадени семена, накиснати в малко вода.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ