Пиле на фурна с ориз и зеленчуци ала шеф Иван Манчев
Пълнено пиле с подробица от ориз и гъбена гарнитура с моркови.
Рецептата е от личния инвентар на шеф Иван Манчев, участник в кампанията на ЛИДЛ Манчев срещу Шишков. От петък (28 ноември 2014 година) до неделя (30 ноември 2014 година) веригата предлага цяло пиле Порция свежест на промоция.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле Порция свежест на промоция
- 100 грама пилешки дробчета Порция свежест
- 100 грама бланширан дългозърнест ориз (Иван Манчев използва Tiradell)
- 100 грама масло (експертът се спря на Pilos)
- 100 грама гъби
- 1 глава лук
- 1 връзка пресен магданоз
- сол, черен и червен пипер на вкус
- 50 мл бяло вино (Иван Манчев сложи Cimarosa Cenin Blanc)
- 200 мл зеленчуков бульон (в рецептата бе използванo кубче Cusina)
За зеленчуците:
- 2 моркова
- 150 грама гъби
- няколко стръка пресен лук
- 5 чери домата
- ½ лимон
Начин на приготвяне:
1. Почистете и измийте добре пилето. След това го обтрийте хубаво вътре и вън с 50 грама масло, сол, черен и червен пипер.
2. Наситнете лука, гъбите, дробчетата и магданоза и ги запържете в другите 50 грама масло.
3. Добавете ориза и виното в тигана и оставете да се готви известно време. Не трябва да чакате ориза да се развари.
4. Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
5. Със запръжката напълнете пилето и по желание го зашийте. Преместете го в тава за печене.
6. Поръсете отгоре с още подправки и излейте бульона на дъното на съда. Сложете го да се пече във вече загрятата фурна.
7. Гъбите и морковите за гарнитурата измийте и нарежете на парчета.
8. След 90 минути печене на птицата ги изсипете в тавата и гответе още 20 минути.
9. Поднесете изпеченото и порцирано пилешко с част от плънката и печените зеленчуци.
10. Сложете във всяка чиния разполовени чери доматчета и резени лимон и поръсете отгоре с наситнен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ