Пилешко с мента и мед
Мариновано пилешко с меден сос и коричка от мента и лимон.
Тази рецепта е еднакво сполучлива както за готвене на цяло пиле, така и на отделни части от него и дори месо, различно от пилешкото. Можете да опитате с бутчета, филе или телешко например. Единственото, което се променя, е времето за готвене.
Необходими продукти:
- 1 пиле (бутчета, гърди или телешко месо) около 2 кг
- няколко стръка прясна мента
- 80 г масло
- 1 био лимон (ползва се и кората)
- 3 с.л. мед
- сол
Начин на приготвяне:
1.Обтрийте месото със сол и оставете настрана.
2. Отделете листата на ментата и ги измийте добре.
3. Рендосайте кората на лимона, а останалата част от плода разрежете на парчета и пуснете в купата на блендера.
4. Добавете ментата и пюрирайте.
5. Маслото на стайна температура разбийте на крем и добавете в него меда, ментовото пюре и лимонената кора. Разбъркайте хубаво.
6. С получения крем намажете месото и сложете да се пече на 180 градуса. Ако готвите цяло пиле, поставете с гърдите надолу и печете около 45 минути до час. За бутчета са достатъчни 35 минути, а за гърди - 30 минути. Ако правите телешко, увийте във фолио за 1:30 часа и след това допечете за още 25 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ