Пилешко в солена коричка
Пиле, печено увито в тесто.
Необходими продукти:
- 1 пиле, около 1.5 кг
- по една шепа пресен розмарин, мащерка и риган
- кората на 1 лимон, обелена с белачка
- 1 ч. л. червен пипер
- 6 скилидки чесън, с люспите
За коричката:
- 1 кг обикновено брашно
- 4 яйца (жълтъците отделени от белтъците)
- 500 г морска сол
Начин на приготвяне:
1. Започнете с тестото, като разбъркате брашното и каменната сол и направите кладенче в средата. В кладенчето сложете белтъците и около половин чаша вода. Направете на тесто и омесете до гладкост. Покрийте с кухненска кърпа и заделете.
2. След това пилешкото. Измийте и подсушете месото и отстранете всички видими мазнини. Втрийте червен пипер и поставете в кухината на пилето половината зелени подправки, кората и чесъна и поръсете обилно с черен пипер.
3. Разточете тестото до дебелина малко повече от 0,5 см. То трябва да е достатъчно голямо, за да се опакова цялата птица. Сложете я с гърдите надолу в средата на тестото и покрийте с останалите подправки, лимоновата кора и чесъна. Завийте изцяло с тестото и запушете всички дупки.
4. Намаслете леко с олио тавичка за печене и сложете пакета, но този път с гърдите нагоре. Намажете тестото със заделените жълтъци и сложете в предварително загрята фурна на 220°C да се пече 1 1/2 часа.
5. Поднесете пилешкото, като с помощта на нож за хляб отворите "капаче" в тестото. След това нарежете пилешкото и отстранете тестото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ