Пилешко във винен сос със сметана и майонеза
Пилешки хапки от варени бутчета, поднесени върху листна салата и овкусени от майонезен сос с доматено пюре, лук, сметана и къри. Идеален обяд или студено мезе с пилешко.
Необходими продукти:
- 1,5 л вода
- 800 г пилешки бутчета или 600 г пилешка пържола от бут
- 1 морков
- 1 дафинов лист
- дръжки магданоз
- 1 ч.л. сушена мащерка
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук около 80-100 грама
- 1 ч.л. къри + 1 дафинов лист
- 1 с.л. доматен концентрат
- 60 мл червено вино
- 60 мл вода
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. кафява захар
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 200 мл майонеза
- 100 мл млечна сметана - незаквасена
- 50 г сушени кайсии
- 50 г ядки от вид по избор - филирани бадеми, орехи, лешници или друго
- няколко листа зелена салата
Начин на приготвяне:
1. Водата изсипете в тенджера и добавете бутчетата или месото от тях. Изчакайте да заври и отпенете. Добавете нарязан на едро морков, дръжки магданоз, дафинов лист и мащерка. Сложете капак и оставете да се вари 25 минути на умерен към слаб огън.
2. През това време направете соса. Наситнете лука. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън и запържете лука за 2 минути. Поръсете с къри и пуснете 1 дафинов лист. Мешайте минута.
3. Добавете доматения концентрат, разбъркайте хубаво, залейте с виното и оставете да къкри 4-5 минути. Сипете вода, по възможност вряла и оставете още 4-5 минути. Подправете с лимонов сок, сол, пипер и кафява захар. Размешайте и след 2 минути махнете от огъня. Оставете да се охлади.
4. Пилешкото месо извадете от тенджерата, а бульона по желание си прецедете и запазете за друго готвене. Охладете месото и го нарежете на хапки.
5. Минете през едра цедка или гевгир охладения сос в купа. Добавете наситнените сушени кайсии, майонезата и сметаната и разбъркайте.
6. Сипете пилешките хапки в така направения сос и размешайте хубаво.
7. Положете в отделни порции измити листни зеленчуци на дъното на чинии. Отгоре разпределете месните хапки със соса. На финала поръсете с нарязани ядки и по желание листа магданоз. Сервирайте или приберете в хладилник, за да се превърне в студено мезе.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ