Пилешки бутчета с ориз в йенска тава
Печено пилешко с ориз и запръжка в стъклена тава.
Необходими продукти:
- 6 долни пилешки бутчета
- 2 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. сол + 1/4 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 глави лук
- 1 морков
- 4 с.л. олио
- 150 г бял ориз
- 450 мл вода
- 1 ч.л. червен пипер + 1 ч.л. сол + лют и черен пипер на вкус
- още червен пипер за украса
Начин на приготвяне:
1. Пилешките бутчета огледайте за перушинки и прехвърлете в купа. Поръсете с 1/2 ч.л. сол, 1/4 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. червен пипер. Залейте със зехтина. Разбъркайте с ръка и оставете настрана. Измийте добре ръката си.
2. Лука нарежете на кубчета, а моркова - рендосайте на едро ренде. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука за 4 минути, след това добавете моркова и бъркайте още 5 минути. Прехвърлете запръжката в йенска тава и заравнете на дъното.
3. Измийте ориза и го разпределете върху зеленчуците в тавата.
4. Сипете водата в тигана от готвенето на запръжката и подгрейте до кипване. Поръсете останалите сол и червен пипер и добавете черен и лют пипер на вкус.
5. Залейте ястието. Подредете пилешките бутчета върху ориза и пъхнете във фурната.
6. Включете на 180 градуса и оставете вътре гозбата за 70 минути. След изваждане ръснете още червен пипер за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ