Пилешки бутчета с гъби, сметана и лук
Месо от пилешки бутчета с бяло вино, сметана и гъби в сос от лук и чесън.
Необходими продукти:
- 800 г пържоли от пилешки бутчета
- сол и пипер
- 2 с.л. олио
- 60 г масло
- 2 глави лук
- 400 г пресни печурки
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. брашно
- 100 мл бяло вино
- 300 мл вода
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. млян черен ппипер
- 200-250 мл млечна течна незаквасена готварска сметана
Начин на приготвяне:
1. Опитайте се да нарежете всяка пържола на няколко парчета с големината на 3-4 хапки. Ако са с кожа, ще е по-вкусно, но и по-трудно за рязане и висококалорично. Нарязаните месца прехвърлете в купа и поръсете със сол и пипер. Залейте със зехтин и разбъркайте.
2. Вземете си тиган тип уок или голям тиган с диаметър около 26 см. Разтопете в него маслото, засилете огъня на максимум и положете месцата първо с кожата надолу, ако иам кожа. Гответе така 3 минути, обърнете и гответе още 3 минути. Махнете тигана от котлона и извадете месото в отделна чиния.
3. Нарежете лука на полумесеци, а печурките - на едро. Сипете лука в тигана. Сложете на котлона на умерен огън и щом зацвърчи, си засечете 5 минути през които да го бъркате периодично докато полумесеците позлатеят и се разпаднат на влакна. След това добавете чесъна, минат през преса, и бъркайте още 3 минути. Изсипете гъбите и гответе докато пуснат вода и тя поизври.
4. Поръсете брашното и бъркайте 2 минути докато полепне хубаво по лука и гъбите. Сипете бялото вино и оставете да къкри няколко минути. След това залейте с водата и разбъркайте докато кипне и брашното се разтоври в нея.
5. Върнете месото в тигана и сложете капак. Оставете да се готви 10 минути на средна степен.
6. Извадете отново месото. Ако имате домакински щипки - много ще ви помогнат. Овкусете със сол и черен пипер и сипете сметаната. Размешайте хубаво и пак върнете месото. Щом ястието закъкри, е готово.
7. Поръсете с листенца пресен магданоз и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ