Пикантно свинско с къри сатай пържен ориз
Свинско с лют китайски сос и ориз за гарнитура.
Необходими продукти:
- 4 ч. ч. ориз
- 1 супена купа накъсано свинско месо (останало от барбекю) - около 400 г
- 1 ч. ч. накъсана маруля
- 2 стръка нарязан зелен лук
- 4 яйца
- олио
- 1/2 ч.л. бял пипер
- 1 с.л. чили паста
- 3/4 ч.л. бял пипер
- 1 1/4 с.л. сос от стриди
- 1 с.л. сатай сос (1/2 връзка кориандър, 1 люто чили, скилидка чесън, 3 с. л. фъстъчено масло, 2 с. л. соев сос, джинджифил, сок от 1 лайм)
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. мононатриев глутамат (по желание)
- 1/2 ч.л. сусамово олио
- 1 с.л. къри на прах
- 1 с.л. пържен шалот (по желание) за декорация
- 1 резен лимон или лайм (по желание) за кисел вкус
Начин на приготвяне:
1. В незалепващ уок изпържете яйцата в силно загрято олио и когато белтъкът покафенее, разбъркайте и жълтъка. Добавете кърито и разбъркайте. Извадете и заделете настрана.
2. Изпържете месото, ако желаете добавете малко соев сос, но ако е от барбекю, то вече си има вкус, така че може да сложите направо чили пастата. Извадете от уока и оставете в купа. Ако уокът ви е залепващ, трябва да го измиете, за да не залепне оризът.
3. Загрейте олиото и сложете ориза. Разбъркайте така че да се отделят зрънцата. Добавете останалите продукти, освен сготвеното месо, яйцата и зеленчуците. Осолете на вкус, след което добавете месото, яйцата и зеленчуците, изключете котлона и разбъркайте.
4. Ако желаете можете да добавите чили пастата и кърито на прах заедно с останалите продукти в ориза. Също така можете да поръсите със сока на резен лимон или лайм.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ