Пикантна супа Лакса с кокос
Трудоемка люта супа с бланширани скариди, оризови спагети... и още много, много продукти.
Необходими продукти:
- оризови спагети, попарени и отцедени
- 500 мл кокосово мляко
- 300 г средно големи скариди
- 200 г рибни хапки (или вид риба, с която разполагате), нарязани на ивички
- 100 г бобени кълнове, леко бланширани непосредствено преди сервирането
- 10 бр. пълнени хапки от тофу Tau Pok
- 100 г миди сърцевидки (по желание)
- 10 клонки виетнамски кориандър, познат още като „даун лакса” (ако нямате, заменете го с обикновен кориандър)
- 50 г сушени скариди, настъргани
- 150 мл олио
- 750 мл вода
- сол и захар на едри кристали на вкус.
Настържете на паста:
- 1 глава чесън
- 10 глави ситен лук
- ½ с. л. куркума
- 1 с. л. калган
- 4 ядки лумбанг (по желание)
- 1 стрък лимонова трева
- 2 ч. л. сос от скариди
- 12 сушени люти чушки, накиснати във вода, за да омекнат
Начин на приготвяне:
1. Бланширайте скаридите в 750 мл. вода докато са 90% сготвени.
2. Отстранете обвивката и върнете в бульона.
3. Оставете скаридите настрана.
4. Добавете лисата виетнамски кориандър и когато кипне, оставете да ври 15 минути.
5. Загрейте в уок малко олио.
6. Запържете пастата 15-20 минути.
7. Добавете сушените скариди и продължете да пържите още 5 минути.
8. Излейте сместа в тенджерката с бульона.
9. Кипнете.
10. Постепенно добавете кокосовото мляко.
11. Оставете да ври докато видите на повърхността да се отделя червено олио.
12. Добавете сол и захар на вкус.
13. Добавете хапките тофу 2 минути преди края на готвенето, за да могат да поемат от соса.
14. Поставете оризовите спагети в купа.
15. Покрийте ги с хапките тофу, рибните филета, бобените кълнове и мидите.
16. Залейте с горещия сос и сервирайте веднага!
Бележка: ако предпочитате супата „Лакса” по-пикантна, подправете я с лют сос.
За украса можете да я наръсите с нарязани листа виетнамски кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ