Печен свински врат с картофи и зеле ала Шишков
Свинско на наребрен тиган с гарнитура от зеленчуково пюре и зелева салата.
С тази рецепта Таньо Шишков се включва в кампанията на ЛИДЛ Манчев срещу Шишков в седмицата на намалението на месо от свински врат.
Необходими продукти:
За месото:
- 600 грама свински врат без кост
- 7-8 с.л. зехтин (специалистът готви с Promienna)
- 1-2 с.л. горчица (Таньо Шишков избра Duc de Coeur)
- 4 скилидки чесън
- 1 с.л. червен пипер
- риган на вкус
- сол и черен пипер на вкус
За картофеното пюре:
- 600 грама картофи
- 150 мл сметана (Шишков се спря на немската Pilos)
- 50 грама масло (от същата марка)
- 2-4 моркова
- връзка зелен лук
- сол и черен пипер на вкус
За салатата:
- 200 грама червено зеле
- 200 грама бяло зеле
- 2 с.л. сметана
- 1 с.л. зехтин
- 1 с.л. ябълков оцет
- 2 с.л. майонеза (готвачът сложи Pagusa)
- 2 с.л. кисело мляко (Pilos)
- 1 с.л. горчица (Шишков гребна от Duc de Coeur)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете чесъна, сплеснете свинското леко с ръце, поставете го в съд и добавете чесновите резени, горчицата, зехтина и подправки на вкус. Обтрийте месото, покрийте съда с фолио и го оставете да се маринова на хлядно за около час.
2. Сгорещете грил тиган и печете свинското от всички страни върху нажежените ребра до готовност.
3. Обелете картофите и морковите, нарежете ги на кубчета и ги сложете в тенджера с не много вода да се сварят. Когато зеленчуците са омекнали, пасирайте ги с чопър или ръчна преса и след това в готовото пюре добавете сметаната, маслото, наситнения лук и сол и пипер на вкус.
4. Нарежете на тънко двата вида зеле.
5. Смесете сметаната, зехтина, горчицата, киселото мляко, оцета и майонезата и залейте зеленчуците с тях. Разбъркайте.
6. Сервирайте нарязаното на порции печено свинско с картофено пюре и зелева салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ