Печено телешко в солна коричка
Телешко филе в коричка от кашерна сол.
Необходими продукти:
- 1 кг парче телешки медальон
- сол и пипер
- 3 с.л. олио
- 1,5 кг кашерна сол (можете да използвате фина морска сол, но кашерната сол е специално създадена за печене на меса в солна кора)
- 2 с.л. сух розмарин
- 200 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Телешкото обтрийте добре със сол и пипер. Сгорещете олиото в тиган и запечатайте месото в него, като го готвите на много силен огън за по 2 минути от страна. След това извадете мръвката от съда.
2. Изсипете кашерната сол в купа. Добавете розмарина и разбъркайте. Залейте с водата и разбъркайте отново.
3. Приблизително 1/3 от солта разпределете плътно на дъното на тава. Поставете месото върху нея и отгоре изсипете останалите 2/3. След това с ръце моделирайте солта така, че да покрие изцяло телешкото. Не бива да остават дупки, дори и малки.
4. Печете в предварително загрята фурна на 120 градуса за 1 час. След това извадете и оставете да почива в кората още 15 минути.
5. Счупете солната коричка и изтръскайте месото. Нарежете на слайсове и сервирайте.
Кашерната сол представлява пресована сол от различни солни находища, която е на по-едри люспи и често стои по-влажна. Нейната основна функция е да издърпва кръвта от месата, затова се използва особено при готвенето на телешко. Солеността ѝ е по-слаба.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ