Печено свинско с гъби и картофено пюре ала шеф Манчев
Свинска плешка с моркови на фурна, поднесена с два вида гарнитура.
С тази рецепта за свинско месо на фурна Шеф Манчев се включи в кампанията на ЛИДЛ Манчев срещу Шишков в седмицата от 12 януари 2015-а година, когато свинската плешка без кост на Порция свежест е на промоционална цена в хранителната верига магазини LIDL.
Необходими продукти:
- 600 г свинска плешка без кост (Манчев взе от промоционалната Порция свежест, но вие можете да сготвите ястието и с друга част от прасенцето)
- 1 морков
- 600-700 г картофи
- 2 стръка розмарин
- 2 стръка мащерка
- 3 скилидки чесън
- 70 г масло (експертът се спря на Pilos)
- 100 мл сметана за готвене (отново на Pilos)
- 5 с.л. олио (Шеф Манчев сипа Promienna)
- 200 г гъби
- 1 с.л. брашно (готвачът си гребна от Castello)
- 300 мл зеленчуков бульон
- сол, черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Нарежете моркова на лентички, а чесъна – на четвъртини.
2. Шпиковайте месото, обтрийте го със сухи подправки и в прорезите сложете ленти от моркова и парчета чесън.
3. Сгорещете олио в тиган и запържете месото за по няколко минути от всички страни.
4. След това го печете на 180 градуса в предварително загрята фурна. Оставете го да се готви около 1:30 часа.
5. Обелете картофите, сварете ги и след това ги намачкайте.
6. Смесете с 30-40 грама от маслото, сипете сметаната, добавете сол и пипер на вкус и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
7. Измийте гъбите и ги нарежете на четвъртини.
8. Сгорещете останалото масло в тиган, добавете гъбите, гответе няколко минути, сипете и бульона и оставете да покъкри.
9. Сгъстете бульона с брашното, добавете сол и пипер на вкус.
10. Сервирайте парче месо с картофено пюре и гъбен сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ