Печено ризото с цвекло
Ориз арборио със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 3 - 4 корена цвекло
- зехтин
- сол
- 6 ч пилешки бульон, с ниско съдържание на сол или смес от 4 ч бульон с 2 ч вода
- 1 средна глава лук, нарязан на кубчета
- около 1/2 ч.ч. червено вино
- 1 ч.ч. ориз арборио
- 1/2 ч.ч. прясно настърган пармезан, плюс допълнително за поръсване при сервиране
- 2 с.л. масло
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200ºС. Почистете цвеклото, но не го белете. Срежете го на четвъртинки и сложете в тавичка за печене. Поръсете със зехтин и сол и печете около 20 мин. във фурната, докато омекне леко.
2. През това време наситнете лука и сложете бульона в тенджера на котлона. Щом заври, намалете огъня.
3. Оставете цвеклото да се охлади и го обелете. След това го нарежете на малки парченца, не по-големи от 0,6 см.
4. Сгорещете зехтин на дъното на друга тенджерка и сотирайте лука до полупрозрачност - само за няколко минути, докато поомекне.
5. Добавете ориза при лука, като разбъркате, така че да се покрие хубаво с олио и лук.
6. Добавете около 1/2 ч червено вино и разбъркайте докато се абсорбира.
7. На този етап започнете с добавянето на пилешкия бульон. Слагайте черпак по черпак, докато всеки се абсорбира. Преди да сложите следващия черпак с бульон, при разбъркване трябва да се види дъното на тигана.
8. Може да не е нужно да използвате всичкия бульон. Ако бульонът е много солен, добавете малко топла вода.
9. Оризът не бива да омеква, а да се свари до степен ал денте.
10. Когато е готово (обикновено отнема около 1/2 час), свалете от котлона и добавете 2 с.л. масло и половината пармезан.
11. Поднесете с още пармезан и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ