Печено пиле с маслена коричка и картофи
Цяло пиле на фурна с червен лук, картофи и много масло.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 1 глава червен лук
- 1,5 с.л. олио
- сол и пипер
- сушен магданоз или розмарин
- 1 пиле около 2 кг
- 150 г масло
- 5 скилидки чесън
- 2 ч.л. сол
- 1,5 ч.л. микс провансалски подправки или си миксирайте сушен босилек с розмарин, риган и мащерка
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. червен сладък пипер
- 1/2 лимон
- 1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Маслото оставете на стайна температура в купичка да омекне хубаво.
2. Обелете картофите и ги нарежете на едро. Ако са по-малки - директно на половини. Лука нарежете на едри полумесеци.
3. Сложете лука и картофите в голямата тава за фурна и покапете с олиото. Поръсете със сол и пипер и сушен магданоз или розмарин. Разбъркайте и отделете в краищата на тавата, за да полегне пилето в средата.
4. Маслото поръсете с 2 ч.л. сол, 1,5 ч.л. микс от подправки, 1/2 ч.л. черен пипер и сладък червен пипер. Отгоре добавете намачкания чесън и с вилица разбийте на паста.
5. Пилето подсушете хубаво с домакинска хартия или салфетка и поставете в средата на тавата с гърба надолу. С върха на нож набучете 16 пъти в гърдите и бутчетата. След това намажете гърдите и бутчетата щедро с цялата маслена паста, за да се образува дебела коричка.
6. Заврете в корема на птицата половината лимон и 1/2 връзка магданоз с все дръжките. Вържете двете бутчета над отвора на корема едно за друго с конец и разпределете картофите с лук встрани от пилето хубаво без да се застъпват.
7. Пъхнете тавата в предварително загрята на 190 градуса фурна без вентилатор за 40 минути.
8. Извадете и полейте хубаво няколко пъти пилето и картофите със соса от тавата. Върнете обратно, намалете на 180 градуса и печете още 45 минути.
9. Сервирайте пилето с картофената гранитура и хапвайте докато е топло и ароматно.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ