Печено пиле на грил или на фурна
Мариновано пиле с розмарин, лимонов сок и лют пипер.
Необходими продукти:
- 6 клончета розмарин
- 3 скилидки чесън
- 2 пилета по около 1,2 кг всяко
- 8 с.л. растителна мазнина (зехтин, олио)
- сол и черен пипер
- 1/2 ч.л. червен пипер (може и малко лют)
- 1 с.л. доматен концентрат
- 1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Измийте стръкчетата розмарин.
2. Накъсайте листата на две от стръкчетата и ги наситнете.
3. Скилидките чесън обелете и нарежете на 4 части всяка.
4. Почистете пилетата и ги обтрийте хубаво със сол и пипер отвътре и отвън.
5. Във вътрешността на всяко пиле сложете по две стръкчета розмарин и по една разчетворена скилидка чесън.
6. Овържете пилетата с конец така, че да не им стърчат или висят бутчетата и крилцата. Ако ще печете в тава, а не на грил, няма нужда да връзвате.
7. Сега правим маринатата като в растителната мазнина разбиваме наситнения розмарин, останалия чесън, доматената паста, червения и лютия пипер и лимоновия сок.
8. С четка намажете птиците отвън с част от маринатата и ги приберете в хладилник за 1 час.
9. Фиксирайте пилетата върху грила и ги пуснете да се пекат един час, като периодично отваряте и ги мажете с маринатата.
Ако нямате грил, разрежете пилетата през средата на две и ги сложете в тавичка. От горната страна печете 20 миути, като отново мажете с марината, после обръщате и печете още 25 минути, като пак мажете през около 7-8 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ