Печено агнешко по хайдушки
Агнешко клефтико - агнешки бут с картофи по гръцки.
Бон Апети
Излъчен на 02.05.2018
Вкусно агнешко с пресни картофи, чушки и домати в гювеч се готви в Бон Апети, за да си спомним една традиционна гръцка рецепта за клефтико или агнешко в глинен съд. След като научаваме откъде идва името на ястието, разбираме и как да си го приготвим - лесно и вкусно, пък и достатъчно за цялата фамилия.
В голям гювеч се смесват пресни картофи, нарязани зелени и червени чушки, домати, чесън и лук. Овкусяват се с лимонов сок, сол и пипер и се разбъркват. Добре е да си намерите малки картофи, за да ги готвите цели. Водещите готвят клефтико с агнешки бут, но това не пречи да използвате друга част от агнето по ваше желание. Месото се обтрива със сол и пипер и се слага върху зеленчуците. Покапва се със зехтин и се поръсва с риган.
За запечатване на съда можете да си направите тесто от вода и брашно и с него да затворите хубаво капака. Така по време на готвенето топлият въздух няма да избяга от гозбата. Сосовете на месото се стичат върху зеленчуците и ги правят съвършени. Ястието се пече за 4 часа на 160 градуса. След това се маха капака, поръсва се с натрошено бяло сирене и се допича на 200 градуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ