Печени яйца с картофи и сирене по смолянски
Подобие на смолянски пататник със сирене, яйца и масло.
Картофи по смолянски или яйца по смолянски - това е страхотната народна рецепта, която представя Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев, приготвяйки нещо като пататник, в който се оформят гнезда и се изпичат яйца. Ястието е традиционно родопско основно и позабравен представител на българската народна кухня.
Първо картофите се сваряват и се охлаждат. Следва да се рендосат на едро ренде. В тиган се разтопява голямо количество масло, запържва се леко и в него се изсипват картофите. Готвят се докато попият маслото и се прехвърлят в тава. Отгоре се рендосва бяло сирене. За по-силен аромат и родопски привкус можете да използвате овче сирене. Поръсват се и традиционни за родната кухня подправки - чубрица, джоджен, сминдух, самардала или друга, която харесвате. Всичко това се залива с мляко и се разбърква.
В получената смес с обратното на лъжица се оформят гнезда. В тях се чуква по яйце. След това ястието се запича за 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. И е готово за хапване. Толкова народно, семпло и вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ