Зелена салата с грозде, пилешко и синьо сирене
Листни зеленчуци със синьо сирене, плодове и гриловани пилешки гърди.
Септемврийска салата със свежи листа, мариновано пилешко на грил, синьо сирене, грозде и печени орехи показва Миро в канала си Готвене за начинаещи, предлагайки вкусно и питателно сезонно предястие, което в по-големи количества може да се превърне и в диетично основно. Въпреки че е лесна, салатата е многокомпонентна, затова изисква своя половин час в кухнята, но пък е толкова вкусна и свежа, че времето си заслужава.
Първо се мариноват пилешките гърди, като се режат на филенца и се овкусяват с балсамов оцет, сос уорчестър, зехтин, сол, пипер и кафява захар. Размесват се добре и се оставят да покиснат за 40-тина минути. През това време можете да си измиете зелените листенца и да запечете ядките на сух тиган. Също така да разполовите и почистите зърната грозде.
Пилешкото се запича на леко намазнен грил тиган или скара за по 3-4 минути от страна. Оставя се да почине след готвенето, а през това време се овкусяват листните зеленчуци с балсамов оцет или лимонов сок, сол, зехтин и се разпределят в индивидуални порции. Върху тях се редят зърна грозде, натрошават се запечени на сух тиган орехи. Пилешкото се реже на лентички и се поставя отгоре, а за финал се начупват бучици синьо сирене, което идеално хармонира с гроздето и свежите листа.
Количеството е според вкуса - за примерни дози - гледайте видеото по-горе. А ако си сипете и чаша бяло вино към тази салата, може съвсем да не пожелаете да хапнете и основно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ