Тарт Татен - карамелизирани круши в бутер тесто
Пай с круши, увити в бутер тесто, ароматизирани с ванилия и анансон и изпечени в карамелен сос.
Колко е лесно да се направи сладкиш от една круша, половин пакет бутер тесто, малко захар и подправки - това доказва Гордан Рамзи в едноименния си канал, като приготвя тарт Татен - френски десерт с круши в бутер тесто. Направата не е сложна, така че можете да сглобите тези мини пайчета и у дома си.
Крушата се обелва и почиства от неядливата сърцевина и дръжката. В средата на всяка половинка се бодва по звездичка анасон, а на мястото на дръжката - по шушулка ванилия. Двете части на плода се завиват в бутер тесто. В тиган се подгрява захар докато се превърне в златист карамел. Добавя се масло и щом се разтопи, се фламбира с 30-тина милилитра ароматен алкохол. Крушите се потапят в карамела и след като тестото се овкуси, целият съд се бутва в предварително загрята на 200 градуса фурна за 8-10 минути.
По желание при сервиране добавете топка сладолед, украсете чинията с карамелен сос и поръсете сладкиша с пудра захар през цедка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ