Печени картофи с пиле, гъби и сметана
Пилешки хапки в сметанов сос върху печени картофи.
Необходими продукти:
- 4 големи картофа
- 1 глава лук
- олио
- 400 г пилешко филе
- 6 печурки
- сол и пипер
- 1 с.л. брашно
- 100 мл течна готварска сметана
- 150 г кашкавал (или друго твърдо сирене по избор)
- 40 г масло
- копър
Начин на приготвяне:
1. Картофите измийте хубаво. Не белете. Увийте всеки в голям лист алуминиево фолио, поставете вързопите в тава и печете на 200 градуса за 1 час.
2. Гъбите и пилешкото нарежете на кубчета, лука и чесъна наситнете. Рендосайте кашкавала.
3. Сгорещете 2-3 с.л. растителна мазнина в тиган. Запържете лука за 3-4 минути, добавете пилешкото и пържете до побеляване. Намалете огъня, захлупете под капак и гответе 5-6 минути.
4. Добавете гъбите, солта, пипера и чесъна и гответе още 2-3 минути докато гъбите пуснат вода. После поръсете брашното и разбъркайте.
5. Налейте сметаната, изчакайте да кипне и поръсете 1/4 на око от рендосаия кашкавал. Размешайте и дръпнете от огъня.
6. Изпечените картофи разгърнете внимателно. Разрежете през средата на две половини без да махате от фолиото. Върху всяка половинка сложете по парченце масло. После намачкайте с вилица и посолете.
7. Оформете бордове на фолиото и разпределете вурху картофите запръжката с пиле и гъби. Получават се 4 индивидуални порции във фолио. Не го завивайте, за да се запече ястието. Отгоре поръсете останалия кашкавал и върнете във фурната за 15 минути на 180 градуса.
8. След изваждане поръсете с наситнени листа копър или наситнен пресен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ