Печени картофи със зеле в млечен сос
Картофи на фурна със зеле и заливка от сметана и яйца.
Необходими продукти:
- 1 глава лук (около 150 грама)
- 7 с.л. олио
- 450 г картофи
- 1-2 моркова (около 130 г общо)
- 1 сладка чушка
- 400 г прясно зеле
- 1 люто чушле
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- лют пипер по желание
- 3 яйца
- 170 мл мляко
- 1 малка кофичка заквасена сметана (125-200 мл)
- 3 с.л. брашно
- 1 пакет бакпулвер + 1 ч.л. сол
- листа пресен магданоз (около 2/3 връзка)
- 150-200 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука, зелето нарежете на тънки лентички, чушката, лютотот чушле и морковите на малки кубчета.
2. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на кубчета като за мусака.
3. Сгорещете 3 с.л. олио или друг вид избрана от вас мазнина за готвене в тиган и запържете лука за 5 минути на умерен огън като разбърквате периодично. Изберете си за това готвене тиган, който е с по-широко дъно (26-28 см диаметър) и разполага с капак.
4. Добавете картофите, разбъркайте и гответе още 5 минути на умерен огън под капак.
5. Прибавете зелето, чушката, морковите и лютото чушле, разбъркайте внимателно и гответе още 5 минути под капак.
6. Открехнете ястието, посолете, опипрете, поръсете лют пипер на вкус и по желание и размешайте. Поставете капака отново и гответе финални 5 минути на същата температура.
7. Намажете с 1 с.л. олио дъното и стените на правоъгълна тава с по-дълга страна около 18 см. Прехвърлете съдържанието на тигана в нея.
8. В купа разбийте яйцата. Добавете млякото, сметаната и 3 с.л. олио и разбъркайте. През цедка поръсете отгоре брашното с бакпулвера и солта. Прибавете наситнени листа магданоз. Размешайте до получаването на хомогенна смес.
9. Залейте зеленчуците с млечно-яйчената смес и разбъркайте. Заравнете.
10. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
11. Поръсете с рендосания кашкавал и върнете във фурната за още 5 минути.
12. След изваждане изчакайте да се охлади 5 минути, нарежете като мусака и сервирайте. По желание можете да украсите с поръска от листенца магданоз или нарязан косо пресен лук.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ