Печени домати със сирене и яйце
Гювече със сирене в доматени кошнички върху канапе от ориз.
Бон Апети
Излъчен на 19.09.2017
Пълнени домати със сирене и капаче от поширано яйце, сервирани върху ориз с розмарин - тази вкусотия виждаме как готвят Лора и Стоян, като алтернатива на сиренето по шопски или сиренените гювечета. Ястието изглежда изкусително и много красиво, а и е вкусно и леко, но способно да бъде едно питателно основно без месо.
Първо капачетата на доматите се отрязват, а сърцевината се издълбава. В касеролка се запържва лук, чесън и люти чушки с подправки, добавя се доматената вътрешност, а след като се редуцира, се натрошава бяло сирене. Дърпаме от огъня и продължаваме с останалата част от ястието. Отново в касерола запържваме лук и чесън, добавяме бисерен ориз и розмарин и доливаме вода. Готвим известно време и изсипваме в тавичка. Отгоре редим доматите, пълним ги със сиренената смес и захлупваме с капачетата. Вкарваме във фурната за 50 минути.
Но това не е всичко. Докато доматите се пекат, си пошираме яйца, като ги чупим внимателно във вода под точката на кипене, в която сме добавили сол и оцет. Готовите домати се сервират върху основата от ориз, капачето се маха, а на негово място се слага по едно поширано яйце, което можете да пробиете, за да потече рохкия жълтък по апетитното блюдо. Ако смятате, че няма да се нахраните, сервирайте си и филийка хляб, за да гасите с нея лютичкото в плънката и да си топкате в разтеченото жълтъче.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ