Печени гъби със заливка от масло, чесън и лимон
Гъби на фурна с маслен сос с подправки.
Необходими продукти:
- 700 г пресни печурки (по-мънички, ако намерите)
- 4 с.л. зехтин
- сол и пипер
- 60 г масло
- 4 скилидки чесън
- връзка копър
- 1 лимон
Начин на приготвяне:
1. Гъбите измийте добре. По желание обелете - по-вкусно е да са с ципите, но именно в тях се съдържат препарати от обработката и отглеждането им. Изкисване във вода може да помогне.
2. Прехвърлете гъбите в купа, като предварително ги подсушите. Покапете със зехтина, разбъркайте и овкусете щедро със сол и пипер. Разбъркайте отново.
3. Пресипете гъбите в тава, така че да не се застъпват. Печете на 200 градуса за 20 минути в предварително загрята фурна.
4. В малка метална съдинка на слаб огън кипнете маслото.
5. Добавете в него намачкания на паста чесън и изстискания сок от лимона. Не слагайте целия лимонов сок - може да е много. Щом чесънът леко се е позапържил, опитайте на киселинност. Добавете копъра, сол и пипер, разбъркайте и махнете от огъня.
6. Топлите гъби прехвърлете в плато. Залейте с чесновия сос и поднесете бързо, за да не изстинат. Подходящи са както за гарнитура, така и за основно или мезе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ