Печена целина в морска сол
Целина на фурна със сос от печени чушки.
Бон Апети
Излъчен на 13.03.2018
Печена целина в солена коричка, поднесена със сос Ромеско готвят Лора и Стоян, за да представят вкусна сезонна диетична храна за постещи и вегани или пък едно топло предястие за любителите на мръвката, което може да се превърне и в апетитна гарнитура на печено месо с картофи или ориз например.
Първо главичките целина се измиват и се почистват, но без да се белят. В тава се изсипва морска сол, отгоре се реди целината и се захлупва с още морска сол, така че да я покрие хубаво. После влиза във фурната на 180 градуса за 1:15 часа.
А през това време правим испански сос Ромеско като нарязваме лук на шайби и чесън на полумесеци и ги запържваме в зехтин. Добавяме филирани бадеми и щом започнат да хващат коричка, в тигана влизат и нарязани на деро печени червени чушки. Запръжката се прехвърля в купата на блендера, овкусява се със сол, пипер, пушен лют пипер, оцет и босилек. Добавя се доматен концентрат и всичко се пюрира заедно.
Изпечената и леко охладена целина се реже на кръгчета с дебелина около сантиметър. Поднася се върху соса и по желание се поръсва със сол на люспи и се покапва със зехтин. Блюдото можете да украсите с листенца пресен босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ