Печена сьомга със сметана, лук и кашкавал
Сьомга в сметанов сос с лук и чесън, запечена на фурна под покривка от кашкавал.
Необходими продукти:
- 600 г филе от сьомга; може и с кожа, ако харесвате или 3 котлета от сьомга с общо тегло от 600 грама
- 1 голяма или 2 по-малки глави лук
- 3 скилидки чесън
- 200 мл млечна незаквасена готварска сметана НЕ под 30% масленост
- 150 г кашкавал
- 3 с.л. олио
- сол и пипер (по-добре е риба да се готви с бял пипер, но ако нямате, не е проблем)
- 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
1. Вземете малка йенска тавичка или друга неголяма тава. Поставете парчето риба с кожата надолу върху дъска и напрежете на 4-6 напречни филета. Ако работите с котлети от сьомга, пропуснете тази стъпка.
2. Обтрийте рибата със сол и пипер и подредете на дъното на тавата. Ако е филе с кожа - сложете парчетата с кожата надолу. Отгоре залейте със сока на 1/2 лимон и оставете настрана.
3. Лука обелете на нарежете на тънки полумесеци. Сгорещете олито в тиган на умерен огън и изсипете лука. Гответе и бъркайте докато позлатее. Махнете от огъня, овкусете със сол и прибавете намачкания, наситнен или минат през преса чесън. Разбъркайте и разпределете върху рибата.
4. Залейте със сметаната и покрийте с рендосания кашкавал.
5. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако печете филе - гответе 20 минути, ако сте заложили на котлет - оставете във фурната 25 минути.
6. Сервирайте със зеленчуци и гарнитура по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ