Регистрация

Печена сьомга със сметана, лук и кашкавал

Печена сьомга със сметана, лук и кашкавал
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 814

Сьомга в сметанов сос с лук и чесън, запечена на фурна под покривка от кашкавал.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 600 г филе от сьомга; може и с кожа, ако харесвате или 3 котлета от сьомга с общо тегло от 600 грама
  • 1 голяма или 2 по-малки глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 200 мл млечна незаквасена готварска сметана НЕ под 30% масленост
  • 150 г кашкавал
  • 3 с.л. олио
  • сол и пипер (по-добре е риба да се готви с бял пипер, но ако нямате, не е проблем)
  • 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

1. Вземете малка йенска тавичка или друга неголяма тава. Поставете парчето риба с кожата надолу върху дъска и напрежете на 4-6 напречни филета. Ако работите с котлети от сьомга, пропуснете тази стъпка.

2. Обтрийте рибата със сол и пипер и подредете на дъното на тавата. Ако е филе с кожа - сложете парчетата с кожата надолу. Отгоре залейте със сока на 1/2 лимон и оставете настрана.

3. Лука обелете на нарежете на тънки полумесеци. Сгорещете олито в тиган на умерен огън и изсипете лука. Гответе и бъркайте докато позлатее. Махнете от огъня, овкусете със сол и прибавете намачкания, наситнен или минат през преса чесън. Разбъркайте и разпределете върху рибата.

4. Залейте със сметаната и покрийте с рендосания кашкавал.

5. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако печете филе - гответе 20 минути, ако сте заложили на котлет - оставете във фурната 25 минути.

6. Сервирайте със зеленчуци и гарнитура по желание.

 

Източник: YouTube/Дневник Домохазяйки

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта