Печена скумрия върху цвекло със сметана
Риба на тиган с гарнитура от цвекло в майонезен сос с хрян.
Необходими продукти:
- 300 мл млечна готварска незаквасена сметана - мин. 31% масленост
- 3 с.л. хрян на паста (продава се като бял крем, подобен на горчица)
- 1 с.л. горчица - медена или дижонска
- 3 с.л. лимонов сок
- по 1/2 ч.л. сол и черен пипер
- листата на 2-3 стръка пресен лук (без бялата част)
- 500 г варено цвекло (купете си от вакуумираното, за да не се налага да варите у дома)
- 2 скумрии или 4 филета от скумрия
- 2 с.л. олио
- сол и пипер за рибата
- зехтин и магданоз за плейтване по желание
Начин на приготвяне:
1. Смесете сметаната с хряна, горчицата, лимоновия сок и по 1/2 ч.л. сол и пипер. Разбъркайте.
2. Наситнете перата на лука и ги прибавете в млечния сос. Разбъркайте.
3. Цвеклото нарежете на кубчета като за мусака. Залейте с 3/4 от млечния сос. Останалото си запазете за украса. Размешайте и приберете в хладилник.
4. Рибата почистете. Махнете главата и опашката, ако има. Разделете на филета, ако е цяла. Почистете перките, махнете гръбнака и костите. Не е сложно, опитайте, ако ви е за първи път - с пинсета и остър нож е лесно.
5. Сгорещете мазнината в тиган с незалепващо покритие. Сложете филетата на умерен огън за 4 минути с кожата надолу (към дъното на тигана). През това време поръсете със сол и пипер.
6. Обърнете рибата с месото надолу и гответе 1 минута. Посолете и опипрете. Извадете.
7. В индивидуални порции разпределете в средата цвеклото със сос. Встрани гребвайте по 1/2 ч.л. от заделения бял сос и изсипвайте. Отгоре можете да боцнете по листенце магданоз за контраст на цветовете.
8. На финала поставете парче (или 2 филета; зависи от размера) риба върху цвеклото с кожата нагоре за по-красиво. Ако има много празно място в чинията, украсете с капки студено пресован зехтин по желание.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ