Печена бяла риба под гуакамоле
Риба на фурна с домати, авокадо и червен лук.
Необходии продукти:
- 5 с.л. зехтин
- 4 филета от бяла риба по около 200 грама всяко
- сол и пипер
- 1/2 глава червен лук (около 60 грама)
- 1 авокадо
- 300 г домати
- по 1/2 ч.л. сол и пипер
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. естрагон, ако имате (може босилек или розмарин - пресен, наситнен)
- резен лимон за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Намажете с 1 с.л. зехтин тава. Поставете рибните филета в нея с частта, откъм която е била кожата - надолу. Коремната част трябва да гледа нагоре. Не на всяко филе си личи.
2. Поръсете филетата със сол и пипер и покапете с по 1/2 с.л. зехтин всяко филенце. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 5 минути.
3. През това време наситнете червения лук, авокадото и доматите и ги изсипете в купичка. Овкусете с по 1/2 ч.л. сол и пипер, налейте лимоновия сок, добавете естрагон или друга избрана от вас прясна наситнена подправка. Залейте със зехтина и разбъркайте хубаво.
4. Извадете тавата от фурната и разпределете полученото гуакамоле върху рибите. Ако ви остане от сместа сложете встрани в тавата. Върнете във фурната за още 3 минути.
5. След изваждане оставете да почива 2 минути и разпределете филетата в порции. Поднесете с резен лимон и гарнитура по желание - зеленчуци, ориз или картофи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ